راديو لامپي

 

نام شي

راديو لامپي

شماره مدل

 

تاريخ ساخت

1955

محل ساخت

آلمان غربي، شركت Grundig

اقليم فرهنگي

-

ابعاد

 

شناسه اثر

 

دسته‌بندي

راديو

اهداكننده

 

 

 
 
راديو لامپي

پيش از اختراع ترانزيستور در راديوها از لامپ خلا جهت دريافت سيگنالهاي راديويي استفاده مي‌شد. اگرچه رايوهاي لامپي در اندازه‌هاي قابل حمل هم توليد شدند ولي در مقايسه با نوع ترانزيستوري بسيار حجيم بودند.

. پيش از اينكه ترانزيستور اختراع شود در بسياري از وسايل برقي مانند راديو و گرامافون و تلويزيون‌هاي قديمي  از لامپ هاي خلاء استغاده مي‌شد كه اينگونه وسايل بسيار جاگير و سنگين مي‌شد و حمل آنها هم به سختي امكان پذير بود. معمولا خانواده‌ها يك قسمت از خانه و منزل را براي اينگونه وسايل اختصاص مي‌دادند. بنابراين كارخانه‌هاي سازنده سعي ميكردند با استفاده از چوب گردو زيباترين طرح‌ها را براي ساخت راديو و تلويزيون و گرامافون‌ها بكار ببرند.

در راديوهاي لامپي، لامپ‌هاي خلا در واقع نقش تقويت كننده سيگنال را برعهده داشتند. جريان ضعيف حاصل از امواج الكترومغناطيسي را دريافت و آن را تقويت مي‌كردند.

 

 

اولين لامپ‌هاي خلا تنها از دو بخش تشكيل مي‌شدند يك گرمكن(فيلامنت) و يك بخش صفحه كه در محفظه اي از خلا قرار داشتند و به آن ديود ميگفتند(يك يكسوساز AC  به DC). فيلامنت با يك ولتاژ AC حرارت داده مي‌شدو در نتيجه از آن الكترون به سمت صفحه ساطع مي‌شد. در سال 1907 لي دي فوريست[1] تريود را ساخت در حقيقت او به ديود يك كاتد اضافه كرد كه اطراف فيلامنت را احاطه مي‌نمود. در واقع فيلامنت كاتد را حرارت ميداد و كاتد به عنوان منبع مناسبتري نسبت به خود فيلامنت الكترون ساطع مي‌كرد. او همچنين يك شبكه كنترلي به شكل مارپيچي از سيم يا يك مش باز(به منظور عبور الكترون‌ها) بين كاتد و صفحه قرار داد.  اگر ولتاز اعمالي به شبكه كنترلي از مقدار پتانسيل كاتد كمتر گردد؛ مقدار جريان كاتد به آند كاهش ميابد.

. در واقع اين رفتار تغيير جريان خروجي از طريق ولتاژ- مشابه كنترل خروجي ماسفت از طريق ولتاژ گيت مي‌باشد. براي ساخت يك تقويت‌كننده، يك ولتاز مثبت بزرگ(چندصد ولت) به صفحه‌ سري‌شده با بار اعمال مي‌گردد. سپس با تغييري كوچك در سيگنالي كه به شبكه كنترل متصل شده تغيير بزرگي در ولتاژ بار ايجاد مي‌شود. با پيدايش فناوري ترانزيستور عملكرد لامپ‌هاي خلا با فناوريي ارزان‌تر، سبك‌تر، كم ‌حجم‌تر و با مصرف كمتر توسط المان الكترونيكي ترانزيستور عرضه شد.

 

شكل : طرحي از يك لامپ خلا در راديوها

شكل : شرح ساده‌اي از عملكرد يك تقويت كننده صوت

 


[1]  Lee De Forest

تاریخ به روز رسانی:
1396/11/30
تعداد بازدید:
45488
كليه حقوق اين وب سايت متعلق به دانشگاه خواجه نصير الدين طوسي ميباشد.